Σάλος στη Γαλλία με τον Σαπέν και το στρινγκ της δημοσιογράφου!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα περιστατικό ακατανόητης βλακείας και σεξισμού που εκτυλίχθηκε τον περασμένο Μάιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς πριν από λίγες μόλις ώρες αποκαλύφθηκε ο δράστης της ξεδιάντροπης πράξης.

Η άσεμνη χειρονομία του υπουργού, που τόλμησε να απλώσει το χέρι του και να τραβήξει το λάστιχο από το στριγνκ δημοσιογράφου είχε δημιουργήσει σούσουρο στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια εδώ και ένα χρόνο. Η άσεμνη χειρονομία, μπροστά σε άλλες συναδέλφους που έμειναν με το στόμα ανοικτό, οδήγησε τότε σε ένα ομαδικό κείμενο, διακήρυξη 40 δημοσιογράφων με στόχο την καταγγελία των σεξιστικών συμπεριφορών ορισμένων ανδρών πολιτικών σε βάρος δημοσιογράφων του γυναικείου φύλλου.

Το άρθρο με τίτλο "Κάτω τα χέρια", δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Liberation και περιείχε σειρά από ανέκδοτα περιστατικά τέτοιων ανάρμοστων συμπεριφορών. Μεταξύ αυτών οι δημοσιογράφοι περιέγραφαν το εξής: "υπουργός, που βλέποντας μια από εμάς να σκύβει για να πιάσε ένα στιλό, δεν μπορεί να κρατήσει τα χέρια του: μουρμουρώντας 'Α, μα τι μου δείχνετε ακριβώς εδω;", προχωρώντας στην ακατανόητη πράξη. Στο άρθρο οι δημοσιογράφοι δεν αποκάλυπταν την ταυτότητα του υπουργού, προσκαλώντας παρόλα αυτά τις συναδέλφους τους να μην παραμένουν σιωπηλές όταν έρχονται αντιμέτωπες με παρόμοια περιστατικά.

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, ένα βιβλίο με τίτλο "Elysee off" αποκαλύπτει την ταυτότητα του υπουργού, που όπως ισχυρίζεται είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Το βιβλίο που υπογράφουν οι Αζίζ Ζεμουρί και Στεφανί Μαρτό περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως ο σοσιαλιστής "τέντωσε και άφησε το λάστιχο του εσωρούχου" μιας δημοσιογράφου. Ο ίδιος, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του υπουργείου, αν και δεν αρνήθηκε πως προέκυψε μια παρεξήγηση με μια δημοσιογράφο, αρνείται κατηγορηματικά ότι τράβηξε το λάστιχο του εσωρούχου της, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι ακριβώς έκανε.

Άλλωστε, μπροστά στο περιστατικό βρέθηκαν και άλλες γυναίκες που έμειναν εμβρόντητες και οι οποίες είχαν δυστυχώς να περιγράψουν και άλλα τέτοια περιστατικά. Ήταν ορισμένες από αυτές τις 40 συναδέλφους από τη Γαλλία που υπέγραφαν από πέρσι το αφιέρωμα/καταγγελία που είχε δημοσιευτεί στη γαλλική Liberation.

Δεν εκπλήσσομαι... καθένας με τη φήμη του

"Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η έλλειψη γυναικών από την πολιτική όταν βλέπουμε πως οι άνδρες του χώρου συμπεριφέρονται στις γυναίκες" αναφέρει η Κλερ-Σερ Κομπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Osez le feminisme" (τολμήστε το φεμινισμό) στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Parisien. "Αυτό που απεχθάνομαι είναι η ατιμωρησία της οποίας χαίρουν εκτίμησης οι άνδρες αυτοί, ατιμωρησία που αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, όσο υψηλότερη είναι η πολιτική θέση που κατέχουν". συμπληρώνει.

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο από Γάλλους πολιτικούς, δημοσιογράφους, αλλά και χρήστες είναι τεράστιες, άλλες με χιούμορ και άλλες πολύ πιο επικριτικές και σφοδρές που ζητούν την άμεση παραίτηση Σαπέν.

*Η φωτογραφία είναι προϊόν μοντάζ - πηγή: Twitter

news247