ΒΟΜΒΑ: Με το ένα πόδι εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εκτός ελληνικού προγράμματος θα παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι το Ταμείο ενδεχομένως να έχει ρόλο ειδικού συμβούλου με περιορισμένες εξουσίες που θα το «κρατάνε στο τραπέζι» των συζητήσεων.

Το Reuters επικαλείται μάλιστα δύο υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν απευθείας γνώση των προτάσεων που έχουν γίνει. Το ΔΝΤ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως οι οικονομικοί στόχοι που τίθενται από τους Ευρωπαίους δεν είναι ρεαλιστικοί εάν δεν συνοδεύονται από μια ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters το ΔΝΤ βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση για την αποδοχή ή όχι ενός νέου ρόλου, που θα του επιτρέπει να έχει λόγο στο πρόγραμμα χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και συμμετοχή.

«Θα είναι κάτι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρές δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στις τρίμηνες αξιολογήσεις», είπε χαρακτηριστικά μια από τις πηγές του πρακτορείου και πρόσθεσε:

«Με αυτό τον τρόπο η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να πει πως δεν παραβιάζει το καταστατικό του Ταμείου, και ο Σόιμπλε – του οποίου η κυβέρνηση οδεύει προς εκλογές – θα μπορεί να πει ότι έχει το ΔΝΤ εντός προγράμματος».

Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά το Ταμείο θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες από εκείνες ενός απλού συμβούλου, όπως για παράδειγμα εκείνες του διαμεσολαβητή μεταξύ ΕΕ – Ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν θα βάλουν χρήμα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα παρέχουν μόνο τεχνική υποστήριξη. Θα έχουν θέση ειδικού συμβούλου, ο οποίος θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Οι συνομιλίες ξεκαθάρισαν αυτό το πράγμα ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μείνει στο πρόγραμμα. Θα αποτελούν μέρος της τρόικα και θα βρίσκονται σε όλες τις συζητήσεις», είπε η δεύτερη πηγή του Reuters.

Προς το παρόν το ΔΝΤ δεν έχει πάρει επίσημα θέση σχετικά με τα όσα αναφέρει το Reuters.