ΣΟΚ από τα βασανιστήρια στην Τουρκία: Άγριο ξύλο και βιασμοί για τους «εχθρούς του Σουλτάνου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δικηγόροι αλλά και τα ίδια τα θύματα των βασανιστηρίων μιλούν με κίνδυνο της ζωής τους στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια όσων εναντιώνονται στον «Σουλτάνο», κάνει το βρετανικό BBC.

Σε ρεπορτάζ του BBC μιλά η δικηγόρος Selcen Bayun και δείχνει μέσα από το κινητό της τηλέφωνο ένα βίντεο λέγοντας: «Αυτός είναι πελάτης μου», δείχνοντας έναν άνδρα με τραύμα στο κεφάλι. «Εκείνος και άλλοι χτυπήθηκαν. Τους χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο και τους ανάγκαζαν να μένουν γονατιστοί στην άσφαλτο με αποτέλεσμα να έχουν εγκαύματα στα πόδια τους. Είδα έναν αστυνομικό να στραγγαλίζει έναν άλλο πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης».

Οι άνδρες στο βίντεο είναι αξιωματικοί που κατηγορούνται ότι κατεύθυναν τα F16 για να βομβαρδίσουν το τουρκικό κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτήρια αλλά και ότι έδωσαν εντολές στα άρματα μάχης να πυροβολήσουν εναντίον διαδηλωτών στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

«Σπασμένα πλευρά από το ξύλο, κοψίματα στους καρπούς από τις χειροπέδες αφού ήταν ώρες ή και μέρες δεμένοι πισθάγκωνα και κατάγματα στο κεφάλι», είναι λίγα από αυτά που έχει δει με τα μάτια της η δικηγόρος, Selcen Bayun.

Δεκάδες χιλιάδες απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί ότι είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το βίντεο που δείχνει η Selcen δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με τους συλληφθέντες να περνούν μπροστά από τον φακό με σπασμένες μύτες και με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ένα άλλο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο δείχνει στρατιώτες να δέχονται κλωτσιές και να είναι μέσα στα αίματα.

Δείτε το βίντεο!

[g_youtube v="tXzKWx0JlN0"]

Παράλληλα, το BBC αποκαλύπτει και άλλες μαρτυρίες ανθρώπων που συνελήφθησαν με την υποψία ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές πράξεις.

Ο Kamil Uluc συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε για σχέσεις με το PKK. Τον κράτησαν στα αστυνομικά τμήματα του Εσενλέρ και του Βατάν όπου βασανίστηκε φρικτά.

Αρχικά όπως καταγγέλλει του έβαλαν την κάννη ενός όπλου στο στόμα για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει… Στην συνέχεια δεν τον άφησαν να πάει στην τουαλέτα ώστε να τον εξευτελίσουν. «Είχαν φωτογραφίες τουλάχιστον 200 ανθρώπων και μας έλεγαν να πούμε ότι ήταν μέλη του PKK. Όταν αρνήθηκα, τότε άρχισαν τα βασανιστήρια. Έδεναν βάρη στους όρχεις μας. Ακόμα πονάω. Μετά μας έριχναν νερό και στην συνέχεια μας χτυπούσαν. Μας πήγαν στο νοσοκομείο και διέταξαν τους γιατρούς να μην καταγράψουν τίποτα».

«Αν δεν μιλήσεις θα φέρουμε τη γυναίκα σου και θα την βιάσουμε μπροστά στα μάτια σου», μου είπαν. «Στην συνέχεια με πήγαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να με βιάσουν με ένα γκλομπ».

Το BBC έχει στην κατοχή του την ιατρική αναφορά για άλλους δυο άνδρες που έπεσαν θύματα βιασμού από τις αρχές.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr