Γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ: «Ο πατέρας μου χρηματοδότησε πολιτικούς στην Κολομβία και στο εξωτερικό»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο γιος του θρυλικού βαρώνου της κοκαϊνης από την Κολομβία, Πάμπλο Εσκομπάρ, Σεμπαστιάν Μαροκίν, η ζωή του οποίου έγινε ταινία, που προβλήθηκε και στην Ελλάδα, μιλάει αποκλειστικά στο iefimerida. 

Μετά από τον θάνατο του πανίσχυρου αρχηγού του καρτέλ της Μεντεγίν, το 1993, η σύζυγος και τα δυο του παιδιά κυνηγημένοι από τις μαφίες των ναρκωτικών και από τους συγγενείς των θυμάτων που άφησε πίσω του ο Εσκομπάρ, αναγκάστηκαν για να γλιτώσουν να αλλάξουν όνομα και ταυτότητα, να εγκαταλείψουν την Κολομβία και να βρουν καταφύγιο στην Αργεντινή, όπου ζουν μέχρι σήμερα. 

Ο γιός του Εσκομπάρ, Σεμπαστιάν Μαροκίν, πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο (το οποίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά και κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις “Μίνωας”), στο οποίο εξιστορεί άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Πάμπλο Εσκομπάρ. Το βιβλίο του γιού του Πάμπλο Εσκομπάρ έχει γίνει ήδη μπεστ σέλερ στη Λατινική Αμερική. 

Έλεγχε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής κοκαϊνης

Ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ Γκαβίρια, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, την δεκαετία του 1980 έφθασε να ελέγχει το 80% της παγκοσμιας παραγωγής κοκαϊνης. Λέγεται ότι η περιουσία του ξεπερνούσε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1982 εκλέχθηκε βουλευτής στην Κολομβία, ωστόσο ένα χρόνο μετά εξέπεσε από το αξίωμα του βουλευτή, λόγω της εμπλοκής του με την διακίνηση ναρκωτικών. Ο Εσκομπάρ διέθετε ιδιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν στις ΗΠΑ εκατοντάδες τόνους κοκαϊνης, είχε στο σπίτι του ιδιωτικό ζωοολογικό κήπο, ενώ υπολογίζεται ότι μια περίοδο κέρδιζε 400 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Εκτιμάται ότι δολοφόνησε περισσότερους από 3 χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους, πολιτικούς, στρατιωτικούς και δικαστές. Για χρόνια ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος των ΗΠΑ. Τελικά ο Πάμπλο Εσκομπάρ, γνωστός και ως “Πατρόν”, και «Ελ Κάπο», εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 1993 από Κολομβιανούς στρατιώτες και εκτελέστηκε με 16 σφαίρες. 

Ο Σεμπαστιάν Μαροκίν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida υποστηρίζει ότι ο πατέρας του ουσιαστικά “αυτοκτόνησε” για να μη συλληφθεί και εκδοθεί στις ΗΠΑ. Μιλάει για τα σοβαρά λάθη που υπάρχουν στις τηλεοπτικές σειρές για τη ζωή του πατέρα του, αποκαλύπτει ότι ο Πάμπλο Εσκομπάρ μιλούσε στην οικογένεια του για τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ δηλώνει ότι σχεδιάζει τον επόμενο χρόνο να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συναντήσει τους αναγνώστες του. 

  • Πως διαλέξατε το όνομα Σεμπαστιάν Μαροκίν; 

Διάλεξα αυτό το όνομα ψάχνοντας απλά στον τηλεφωνικό κατάλογο. Είχαμε μόνο 10 λεπτά στην διάθεση μας για να διαλέξουμε ανάμεσα σε επίθετα που δεν έπρεπε να έχουν καμία σχέση και να μη θυμίζουν σε τίποτα τη μαφία.

  • Στις τηλεοπτικές σειρές (Νάρκος και Πάμπλο Εσκομπάρ) είδαμε ότι ο πατέρας σας Πάμπλο Εσκομπάρ υπήρξε πολύ σκληρός απέναντι στους αντιπάλους του, αλλά την ίδια στιγμή ήταν πολύ τρυφερός με την οικογένεια του και ειδικά μαζί σας. Ήταν πράγματι έτσι; Πώς ήταν με την οικογένεια του;

Με την οικογένεια του ήταν ακόμη πιο τρυφερός από ότι έδειξαν οι τηλεοπτικές σειρές. 

  • Τι μνήμες έχετε από την παιδική σας ηλικία; Εσείς ζήσατε μέσα στα πλούτη. Γνωρίζατε ως παιδί ότι αυτή η περιουσία προέρχεται από το εμπόριο ναρκωτικών; Σας το είχε εξηγήσει ο πατέρας σας;

Μέχρι την ηλικία των 6 – 7 ετών ζούσα σε έναν φανταστικό κόσμο. Ο πατέρας μου ήταν αγαπητός από τους φτωχούς και από τους πλούσιους στην Κολομβία, όλοι ήθελαν να βρίσκονται δίπλα του και πολλοί ωφελήθηκαν από τις δουλειές που έκαναν μαζί του. Στη συνέχεια ανακατεύτηκε με την πολιτική, αυτό ήταν το χειρότερο λάθος του. Επιδίωξε να μπει και σε εκείνο το είδος μαφίας και δεν τον άφησαν. Αυτό το ανταπέδωσε με θάνατο, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Λάρα Μπονίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε με εντολή του πατέρα μου το 1984. Εκείνη την ημέρα ο πατέρας μου, μου είπε: Το επάγγελμα μου είναι ληστής. Σε εκείνη την ηλικία δεν μπορείς να καταλάβεις απόλυτα τι σημαίνει να είσαι εγκληματίας. Εγώ από τον πατέρα μου έλαβα μόνο αγάπη και καλές συμβουλές. 

  • Έχετε πει ότι στις ταινίες που παρουσίασαν τη ζωή του πατέρα σας υπάρχουν πολλά λάθη, ειδικά στην ταινία Νάρκος. 

Στη σελίδα μου στο Facebook έχω μια λίστα με 28 λάθη και επίσης τα λάθη αυτά θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο μου βιβλίο που θα βγει αυτό τον χρόνο. Αν στο Netflix δεν γνωρίζουν ούτε ποια ήταν η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα του πατέρα μου, σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν ούτε τις ιστορίες γύρω από τη ζωή του. Πουλάνε στη νεολαία ένα επικίνδυνο μείγμα από μυθοπλασία με πραγματικά στοιχεία που έχουν βρει στον Τύπο. Προσπαθούν να δείξουν ότι το να είσαι έμπορος ναρκωτικών είναι «κουλ». Κατάλαβαν την ιστορία με αντίθετο τρόπο από ότι διαδραματίστηκε. 

  • Στην ταινία Νάρκος υπάρχουν και λάθη σχετικά με τον θείο σας Ρομπέρτο;

Ασφαλώς. Μας δείχνουν το χειρότερο πρόσωπο του. Δείχνουν την εικόνα του μεγαλύτερου αδερφού που πούλησε στους εχθρούς τον αδερφό του Πάμπλο, ο οποίος του έδωσε τα πάντα στη ζωή. 

  • Ποιός ήταν ο πολιτικός προσανατολισμός του πατέρα σας Πάμπλο Εσκομπάρ; Ανήκε στην Αριστερά; Ποιά ήταν η σχέση του με την Αριστερά στην Κολομβία;

Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ότι δεν ανήκε ούτε στην Αριστερά, ούτε στην Δεξιά, ούτε στο Κέντρο. Έλεγε ότι υποστήριζε τις καλές ιδέες, χωρίς να τον ενδιαφέρει από που προέρχονται. Ο πατέρας μου σχετίστηκε με την Αριστερά και με την Δεξιά στον ίδιο βαθμό. Όλοι τον εκμεταλλεύτηκαν και ωφελήθηκαν από τον πλούτο και την δύναμη του. Ωστόσο, στην Κολομβία ποτέ δεν έγινε μια έρευνα σχετικά με την διαφθορά που βοήθησε τον πατέρα μου να κυριαρχήσει τόσο εύκολα. 

  • Σε τι ύψος ανερχόταν η περιουσία του πατέρα σας, στην καλύτερη στιγμή του; Τελικά που κατέληξε αυτή η περιουσία;

Μια μέρα ο πατέρας μου, μου είπε ότι είχε χάσει τον λογαριασμό και δεν ήξερε πόσα λεφτά ακριβώς είχε. Αλλά ποτέ δεν είχε φθάσει σε αυτό το υπερβολικό ύψος που δημοσίευσε το Forbes. Τα ακίνητα και η περιουσία κατέληξαν σε ένα τσούρμο μαφιόζους, που ήταν εχθροί του πατέρα μου αλλά και στο Κράτος της Κολομβίας. Δεν έδωσαν τίποτα στα θύματα, λόγω της διαφθοράς εκείνη η μεγάλη περιουσία εξαφανίστηκε στα χέρια του Κράτους και στα χέρια των εχθρών του. Μας τα πήραν όλα με τη δύναμη των όπλων. 

  • Έχουμε διαβάσει στο βιβλίο σας ότι ο πατέρας σας σε αρκετές περιπτώσεις είχε χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες στην Κολομβία. Ήταν πολλοί οι πολιτικοί που χρηματοδοτήθηκαν από τον πατέρα σας; Χρηματοδότησε και πολιτικούς στο εξωτερικό;

Υπάρχει μια σιωπή στα μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας σχετικά με τις ξεκάθαρες αποκαλύψεις μου για τη διαφθορά στη χώρα, σε σχέση με τις προεκλογικές εκστρατείες, από τον Λόπες και τον Μπετανκούρ μέχρι τον Σάμπερ. Χωρίς να υπολογίσουμε τους βουλευτές, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, κ.α. Σχετικά με την σχέση του πατέρα μου με πολιτικούς σε χώρες του εξωτερικού, το νέο μου βιβλίο πιστεύω ότι θα περιέχει σημαντικές αποκαλύψεις. 

  • Μπορείτε να υπολογίσετε πόσα ήταν τα θύματα που προκάλεσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ; 

Δεν υπάρχει καμία επίσημη λίστα. Θα έλεγα ότι ο πατέρας μου είχε την ευθύνη για 3 χιλιάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Μια λίστα είχε κυκλοφορήσει την περίοδο που το Κράτος της Κολομβίας μαζί με μαφίες και άλλες χώρες προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν.

  • Ο πατέρας σας ήθελε μια μέρα να γίνει πρόεδρος της Κολομβίας;

Ναι, ήθελε να γίνει πρόεδρος.

  • Ο πατέρας σας πίστευε στον Θεό; 

Έλεγε ότι ο Θεός αποτελούσε ένα εσωτερικό κομμάτι κάθε ανθρώπου.

  • Η φυλακή «Ο Καθεδρικός», στην οποία έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο πατέρας σας, ήταν ένα μέρος με μεγάλη πολυτέλεια που είχε κατασκευάσει ο ίδιος;

Ήταν ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που χρηματοδοτήθηκε με χρήματα που αποκτήθηκαν παράνομα από τον πατέρα μου με την ανοχή της τότε κυβέρνησης. 

  • Έχει λεχθεί πως ο πατέρας σας θαύμαζε τον Έλληνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ξέρετε κάτι για αυτό;

Φυσικά. Ο πατέρας μου, έλεγε στη μητέρα μου ότι της έστελνε κάθε εβδομάδα φρέσκα λουλούδια με ιδιωτικό αεροσκάφος από την Μπογκοτά, με τον ίδιο τρόπο που ο Ωνάσης έστελνε στην Τζάκι φρέσκο ψωμί.

  • Ο πατέρας σας είχε πει κάτι άλλο σχετικά με την Ελλάδα;

Είχαμε μιλήσει για την περιουσία του Ωνάση, όχι για κάτι άλλο.

  • Τελικά ο Πάμπλο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε από τους στρατιωτικούς που τον εντόπισαν ή αυτοκτόνησε; Σας είχε πει ποτέ για το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει αντί να συλληφθεί;

Χιλιάδες φορές μας είχε μιλήσει για την αυτοκτονία. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 εκείνος δημιούργησε μια ομάδα που είχε το σύνθημα «Προτιμάμε έναν τάφο στην Κολομβία παρά μια φυλακή στις ΗΠΑ». Ο πατέρας μου αυτοκτόνησε έτσι ώστε εμείς, η οικογένεια του, να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πράξη αγάπης που έκανε για εμάς. 

  • Εσείς έχετε σκεφθεί ποτέ να ασχοληθείτε με την πολιτική;
  • Θα ήταν πολύ ανόητο εκ μέρους μου να διαπράξω το ίδιο λάθος με τον πατέρα μου. Είμαι ένας ειρηνιστής. Ένας απολίτικος. Η ειρήνη δεν έχει χρώμα και η σημαία της ειρήνης είναι παγκόσμια και ανήκει σε όλους.
  • Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο σας «Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο πατέρας μου». Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Έχετε σκεφθεί να επισκεφθείτε την Ελλάδα και να γνωρίσετε τους Έλληνες αναγνώστες σας;

Έχω όλη την επιθυμία και την θέληση να έρθω κοντά στους αναγνώστες μου στην Ελλάδα το 2017. Καθημερινά λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα από την Ελλάδα, από ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο μου και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις ιστορίες που αφηγούμαι. Έχω λάβει την αλληλεγγύη και τον σεβασμό από πολλούς ανθρώπους που εκφράζουν την στήριξη τους στα μηνύματα ειρήνης που στέλνω, έτσι ώστε η ιστορία του πατέρα μου να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά.  

Πηγή: iefimerida.gr