Σκληρές εικόνες: Πολίτες εκδικήθηκαν έμπορο ναρκωτικών βεβηλώνοντας το πτώμα του

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρωτοφανείς σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στη Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου εξαγριωμένοι πολίτες βεβήλωσαν το πτώμα εμπόρου ναρκωτικών δημοσίως.

Συγκεκριμένα, τύλιξαν το πρόσωπο του νεκρού με μονωτική ταινία, ενώ στο στήθος του κρέμασαν μια ταμπέλα με τη λέξη «διακινητής».

Το γεγονός μάλιστα ότι όλα έγιναν υπό τις παροτρύνσεις του προέδρου της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος καλεί σε κάθε ευκαιρία τους Φιλιππινέζους να σκοτώσουν οποιονδήποτε ανακαλύψουν ή υποπτευθούν πως είναι έμπορος ναρκωτικών, δίνει άλλη… υπόσταση στο γεγονός.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μετά από την εκλογή του Ντουτέρτε τον περασμένο Μάιο, η αστυνομία έχει σκοτώσει περισσότερους από 110 υπόπτους για εμπλοκή στην εμπορεία ναρκωτικών ουσιών.

Και αυτός είναι μόνο ο επίσημος αριθμός, καθώς ακόμα περισσότεροι φέρονται να έχουν δολοφονηθεί από απλούς πολίτες πριν διαπομπευτούν στους δρόμους της χώρας.

Από την άλλη, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πολλοί αθώοι έχουν χάσει τη ζωή τους, τονίζουν ότι η κατάσταση και ο «πόλεμος κόντρα στο οργανωμένο έγκλημα» έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των αρχών.

«Για μένα, δεν είναι αρκετό. Πόσοι είναι χρήστες ή έμποροι ναρκωτικών στις Φιλιππίνες; Τα χωριά μας είναι βουτηγμένα στα ναρκωτικά», ανέφερε πάντως από την πλευρά του ο γενικός δικηγόρος του κράτους, Χοσέ Καλίδα.