Το χωριό των υπεραιωνόβιων: Με 300 κατοίκους άνω των 100 ετών!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αυτό το ιταλικό χωριό φαίνεται να έχει ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας.

Το Ακιαρόλι, νότια της Νάπολη, έχει σχεδόν 300 κατοίκους που έχουν ξεπεράσει τα 100 τους, σύμφωνα με το NPR. Δηλαδή, το 1/3 του πληθυσμού του είναι υπεραιωνόβιοι.

Το γεγονός αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών. Ο Αλαν Μέιζελ, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είναι μέλος ομάδας ερευνητών που ξεκίνησαν μελέτη με στόχο να ανακαλύψουν γιατί οι κάτοικοι του Ακιαρόλι ζουν τόσα χρόνια.

Ο ίδιος πιστεύει ότι κατά βάση αυτό οφείλεται στον συνδυασμό καλών γονιδίων και υγιεινής διατροφής. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ιταλικό χωριό, ο δρ. Μέιζελ παρατήρησε δύο διατροφικές συνήθειες που είχαν όλοι οι κάτοικοι. «Ολοι τους έτρωγαν αντζούγιες και σε κάθε γεύμα έβαζαν δεντρολίβανο σχεδόν σε ό,τι σέρβιραν», λέει.

Οι αντζούγιες έχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, ενώ το δεντρολίβανο θεωρείται ένα από τα θεραπευτικά βότανα και ίσως να προστατεύει από καρκινογόνες ενώσεις.

Επίσης, ο δρ. Μέιζελ παρατήρησε ότι οι κάτοικοι του Ακιαρόλι δεν συνηθίζουν να κάνουν γυμναστική. «Με σόκαρε το γεγονός ότι δεν είδα ανθρώπους να τρέχουν, ή να κολυμπούν», παραδέχθηκε. Από την άλλη όμως, ο χαλαρός ρυθμός ζωής αυτού του χωριού ίσως να βοηθά περισσότερο.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με θετική στάση απέναντι στη ζωή, που νιώθουν ευτυχισμένοι, τείνουν να ζουν περισσότερο. «Τα απογεύματα, οι ντόπιοι κάθονται σε τραπεζάκια, πίνουν κρασί ή καφέ. Είναι χαλαροί», σημείωσε ο δρ. Μέιζελ.