Το καταραμένο χωριό της Ισπανίας -Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να άρει την κατάρα! (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα μικρο χωριό στην Ισπανία, μόλις 62 κατοίκων, το «Trasmoz», κουβαλά μια κατάρα από το 1511, τόσο δυνατή που μόνο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μπορεί να καταργήσει.

Το Trasmoz που βρίσκεται στην οροσειρά Moncayo, στην Αραγονία της Ισπανίας δεν έχει εκ πρώτης πολλά εντυπωσιακά πράγματα να πει κάνεις για αυτό. Έχει όμως μια πολύ παράξενη ιστορία που έχει καθορίσει την πορεία του μέσα στους αιώνες.

(φωτογραφία: Juanje 2712/wikipedia)

Κεντρικό σημείο του χωριού που στέκει περήφανο στην κορυφή του λόφου, το περίφημο μισοερειπωμένο κάστρο του, πετρά του σκανδάλου μεταξύ της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και των κατοίκων του.
Όλα ξεκίνησαν τον 13ο αιώνα όταν οι κάτοικοι του κάστρου αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πλαστογραφία χρημάτων και πιο συγκεκριμένα με την κατασκευή ψεύτικων κερμάτων.

(φωτογραφία: Benjamín Núñez González)

Ο θόρυβος από τα χτυπήματα των σφυριών και των αμονιών που ακουγόταν σε όλην την έκταση του χωριού έπρεπε με κάποιον τρόπο να καλυφθεί για να μην προκαλέσει την ανησυχία και την περιέργεια των συγχωριανών και έτσι οι υπεύθυνοι του κάστρου σκέφτηκαν να διαδώσουν μια ιστορία σύμφωνα με την οποία στο κάστρο ζούσαν μάγισσες.

Η φήμη γρήγορα εξαπλώθηκε πετυχαίνοντας τον αρχικό στόχο που ήταν να συνδεθεί ο θόρυβος με την δήθεν εργασία των μαγισσών που ήταν απασχολημένες με το να φτιάχνουν φίλτρα και έτσι το χωριό Trasmoz συνδέθηκε στο μυαλό όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με την ύπαρξη των φανταστικών αυτών πλασμάτων.

(φωτογραφία: Diego Delso, Wikimedia Commons, License CC-BY-SA 4.0)

Το Trasmoz θριάμβευσε οικονομικά στην περίοδο που ακολούθησε. Έχοντας μεγάλα αποθέματα χρυσού και άλλων πολυτίμων μετάλλων, εύφορες καλλιέργειες και άφθονο νερό και επωφελούμενο από την εξαίρεση του από την πληρωμή φόρων, καθώς με βασιλικό διάταγμα δεν άνηκε στην δικαιοδοσία του πλησιέστερου μοναστηριού της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, το Tresmoz προκάλεσε τον φθόνο των γειτόνων του.

Έτσι, σύντομα, οι άρχοντες της κοντινής πόλης της Veruela έπεισαν τον αρχιεπίσκοπο της Tarazona να αφορίσει το χωριό και τους κατοίκους της εξαιτίας της δήθεν ύπαρξης μαγισσών.

(φωτογραφία: Benjamín Núñez González)

Οι κάτοικοι όμως του Trasmoz δεν έδειξαν να ενοχλούνται ιδιαίτερα από την μηνη των γειτόνων του και όταν το κοντινό μοναστήρι επιχείρησε να «κλέψει» νερό από το χωριό, ο Λόρδος του και οι κάτοικοι του πήραν τα όπλα.

Προτού καν προλάβουν να επιτεθούν, ο Βασιλιάς Φερδινάνδος ο Δεύτερος αποφάσισε υπέρ του Trasmoz εξοργίζοντας τους καθολικούς μοναχούς.

(φωτογραφία: Benjamín Núñez González)

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν ξέχασε πότε αυτήν την προσβολή και μόλις της δόθηκε η ευκαιρία έπεισε τον Πάπα Ιούλιο τον Δεύτερο να δώσει την άδεια του ώστε να διαβαστεί ο ψαλμός 108, το πιο δυνατό εργαλείο του δόγματος για να εναποθέσει μια κατάρα.

Η κατάρα μάλλον έπιασε αφού το Tresmoz δεν είδε άσπρη μέρα από τότε και μάλιστα το κάστρο του, αιτία της διένεξης, κάηκε λίγα χρόνια αργότερα το 1520.

(φωτογραφία: FranchoBeltrán)

Εκείνον τον αιώνα επίσης ο εβραϊκός πληθυσμός που υπέστη διώξεις και που ήταν μια από τις πολυπληθέστερες και πιο δυναμικές κοινότητες του χωριού, εγκατέλειψε την περιοχή, «αποδεκατίζοντας» τον τότε πληθυσμό του των 10.000 κατοίκων.

Το χωριό που δεν έχει πια ούτε καταστήματα, ούτε καν ένα σχολείο, μοιάζει σαν σκιά του άλλοτε ένδοξου εαυτού του.

(φωτογραφία: Juanje 2712/wikipedia)

Η κατάρα δεν έχει ακόμη αρθεί από τον Πάπα, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να «συγχωρέσει» το Tresmoz για το βλάσφημο παρελθόν του.

Πηγή: iefimerida.gr