Θρήνος από το νέο μακελειό με 10 νεκρούς στο Όρεγκον

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συγκλονίζει τις ΗΠΑ το νέο μακελειό που σημειώθηκε σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον με δράστη έναν 26χρονο Αμερικανό και θύματα 10 νεκρούς. Η τραγωδία έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στις επιθέσεις «που έχουν γίνει ρουτίνα» στις ΗΠΑ.

"Προς το παρόν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των δέκα νεκρών" και επτά τραυματιών δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Τζον Χάνλιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει, εάν ο δράστης της επίθεσης περιλαμβάνεται στους δέκα νεκρούς.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το όνομα του δράστη είναι Κρις Χάρπερ Μέρσερ, ήταν 26 ετών, δεν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Άμπκουα και ήταν κάτοικος της περιοχής.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά, αλλά η πρόχειρη έρευνα στο blog που διατηρούσε δείχνει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες αντίστοιχων επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο σερίφης αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη.

"Δεν θα με ακούσετε να προφέρω το όνομά του. Δεν θα του δώσω την αναγνώριση που αναμφίβολα αναζητούσε πριν διαπράξει αυτή την τρομακτική πράξη", εξήγησε.

Σύμφωνα με πηγές του CBS News, τέσσερα όπλα βρέθηκαν στον τόπο της επίθεση, τρία πιστόλια και ένα τουφέκι.

Ο σερίφης Χάνλιν διευκρίνισε ότι ο δράστης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία, στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης εκτέλεσε μεθοδικά τα θύματά του περνώντας από τάξη σε τάξη και ανοίγοντας πυρ.

"Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν αρκούν", δήλωσε οργισμένος ο Μπαράκ Ομπάμα. "Έχει γίνει ρουτίνα", είπε καλώντας το Κογκρέσο να εισαγάγει νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Απευθυνόμενος δε στους Αμερικανούς, τους κάλεσε να ζητήσουν τον λόγο από τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο. "Κάθε φορά που θα επαναλαμβάνεται ένα τέτοιο δράμα, θα επαναλαμβάνω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά και ότι οφείλουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία".

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν για την προώθηση νομοθεσίας που θα θέτει ένα περιοριστικό πλαίσιο στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, προσέκρουσε όμως στην αντίθεση του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA).

Ο ίδιος ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, ο Τζον Χάνλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο Άμπκουα, περιλαμβάνεται στους εκατοντάδες σερίφηδες της χώρας που έχουν ταχθεί κατά της εισαγωγής οποιασδήποτε νέας νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Ο σερίφης, που δεν ήθελε να προφέρει το όνομα του δράστη, είχε απευθύνει πριν από δύο χρόνια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην οποία έγραφε ότι ο έλεγχος των όπλων δεν είναι η λύση για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, όπως οι επιθέσεις στα σχολεία και οι ομαδικές δολοφονίες" και είχε δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να μην εφαρμόσει στη δική του κομητεία νομοθεσία που θα περιορίζει την οπλοκατοχή.

Πηγή: enikos.gr