ΟΗΕ: Έκκληση για δύο δισ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας για το Ιράκ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε την Πέμπτη οΟΗΕ προκειμένου να συγκεντρωθούν το συντομότερο δυνατόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ, όπου εδώ και μήνες μαίνονται μάχες μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του στρατού.

Όπως τόνισε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ αρμόδιος για το Ιράκ Νιλ Ράιτ, οι ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού είναι τεράστιες.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια και περίπου 800.000 κατάλυμα, αναφέρει ο ΟΗΕ και εκτιμά ότι οι ανάγκες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η προέλαση του ΙΚ, που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ.

Συνολικά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στο Ιράκ υπάρχουν πλέον 1,8 εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ενώ 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ζώνες πολέμου που είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

Εξάλλου πολλοί Ιρακινοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου στις ορεινές περιοχές οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, στο Ιράκ έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον εμφύλιο στη χώρα τους περίπου 200.000 Σύροι.