Euro 2016: Πρεμιέρα στα γήπεδα της Γαλλίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο Stade de France, εκεί όπου τον περασμένο Νοέμβριο, τρεις τρομοκράτες, σκόρπισαν τον φόβο, αφαιρώντας τη ζωή από 130 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσεις, στον αγώνα της Γαλλίας με την Γερμανία, ανοίγει η αυλαία της γιορτής του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου, θέλοντας, να τραβήξει την προσοχή, από τις εντάσεις των τελευταίων μηνών στη Γαλλία.

Στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ και οι ποδοσφαιριστές του, υποδέχονται τη Ρουμανία και θέλουν να ξεκινήσουν με νίκη το θεσμό, δίνοντας στον κόσμο, λόγους για να χαμογελάσει, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Το παιχνίδι ξεκινάει στις 22:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ 1.

Η Γαλλία ζει ταραγμένες ώρες στο κοινωνικό μέτωπο, που ενισχύουν στο εξωτερικό την εικόνα μίας χώρας σε απεργία διαρκείας. Και η πρωτεύουσά της στέλνει στον κόσμο τις εικόνες από δρόμους με σωρούς σκουπιδιών εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών.

"Το κράτος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" απέναντι στις απεργίες, προειδοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προσέθετε ότι δεν αποκλείει "καμία υπόθεση" για τη μεταφορά του κόσμου στο Stade de France, τη στιγμή που οι μηχανοδηγοί του προαστιακού (RER) βρίσκονται σε απεργία.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT δήλωσε υιοθετώντας κατευναστικό τόνο: "Δεν είμαι βέβαιος ότι ο αποκλεισμός των θεατών θα δώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα στη CGT".

Τι θα συμβεί σήμερα, αλλά και τις ημέρες που έρχονται; Διότι τα συνδικάτα των πιλότων της Air France διατηρούν τη πίεση, με την απεργία που έχουν αναγγείλει από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη διαδήλωση κατά του νόμου για την εργασία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές κατά τη διάρκεια του Euro δεν είναι το καταστροφικό σενάριο που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο. Η ανησυχία για την εκδήλωση επίθεσης είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις και πλέον και στα smartphones με την εφαρμογή "alerte attentat", ενώ ποδοσφαιριστές και θεατές θα πρέπει να μάθουν να συγκατοικούν με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί μαζικά για την προστασία τους.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρτ Γουόλτον, τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012, η τρομοκρατική απειλή στο EURO της Γαλλίας είναι πιο έντονη, από κάθε αθλητική διοργάνωση στην ιστορία.

Στο σημερινό παιχνίδι, αναμένεται να βρεθούν πάνω από 80.000 φίλοι του ποδοσφαίρου και η ασφάλεια του παιχνιδιού έχει ξεκινήσει ήδη.

Ο αριθμός ρεκόρ, των 90.000 ανθρώπων, έχει επιστρατευτεί για την ασφάλεια της διοργάνωσης. Υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών, στους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ θα υπάρξει διπλή ζώνη ελέγχου, έξω από το στάδιο.

Οι διοργανωτές, περιμένουν μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 500.000 οπαδούς, από τους οποίους μόνο οι μισοί διαθέτουν εισιτήριο αγώνα, ενώ κοντά σε αυτό το νούμερο, είναι και οι φίλαθλοι από τη Γερμανία.

Συνολικά έχουν πωληθεί 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια για τους 51 αγώνες της διοργάνωσης.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι:

Ο Ντιντιέ Ντεσάν έστειλε το μήνυμα για μια διοργάνωση που θα ξεκινήσει, θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και σε αυτό εκτός των γηπέδων, τονίζοντας για τους "τρικολόρ" πως 'όσο οι ποδοσφαιριστές μου καταφέρουν να μην σκέφτονται την πίεση που ασκείται, τόσο το καλύτερο θα είναι για την εθνική μας ομάδα".

Στην αντίπερα όχθη, ο Άνχελ Ιορντανέσκου γνωρίζει καλά τις δυσκολίες της πρεμιέρας του Euro 2016 και την ποιότητα των Γάλλων, δεν έκρυψε πως ουσιαστικά οι Ρουμάνοι αντιμετωπίζουν το μεγάλο φαβορί και ξεκαθάρισε πως στόχος της ομάδας του είναι η πρόκριση από τη φάση των ομίλων και μια γενικότερη ανταγωνιστική και αξιοπρεπή εικόνα.

Αμφίβολος για τους Ρουμάνους είναι ο Φιλίπ με πρόβλημα στον αστράγαλο, ενώ οι οικοδεσπότες δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Οι δυο ομάδες, είχαν συναντηθεί τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια, την ίδια ακριβώς μέρα! Στις 10/6 του 1996, στο Euro που τότε είχε διεξαχθεί στην Αγγλία.

thepressroom.gr