Γιατί δεν υπάρχουν ονόματα Αμερικανών στα Panama Papers;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δικαιολογημένα πλέον η διεθνής οικονομική και πολιτική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τα Panama Papers, που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

Οι αποκαλύψεις αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα, πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλυδωνίζεται, λόγω των αποκαλύψεων ότι ο νυν πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Λιονέλ Μέσι.

Όσο περνάει όμως η ώρα και αναζητά κανείς τα στοιχεία έχει μια συγκεκριμένη απορία. Πού είναι η Αμερική; Είναι δυνατόν να υπάρχει το όνομα κάποιους δισεκατομμυριούχου ή κάποιου πολιτικού από την Αμερική σε μια τέτοια μεγάλη λίστα;

Μάλιστα αν μπει κανείς στα Panama Papers θα διαπιστώσει ότι στην κατηγορία που εμφανίζονται τα πρόσωπα, αν επιλέξει να δει τα πρόσωπα ανά χώρα, δεν υπάρχει πουθενά η Αμερική! Εμφανίζονται περισσότερες από 50 χώρες, αλλά όχι η Αμερική.

Απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό είναι δύσκολο να δώσει κανείς. Όλη η ιστορία των Panama Papers αποκαλύφθηκε από τον οργανισμό International Consortium of Investigative Journalists, έναν φορέα εκατοντάδων ερευνητικών δημοσιογράφων που ασχολούνται με υποθέσεις εγκλημάτων τα οποία ξεπερνούν τα σύνορα μιας και μόνο χώρας.

Ανάμεσα στους ιδιώτες που στηρίζουν το έργο του με δωρεές είναι γνωστά ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος, της οικογένειας Ροκφέλερ (Αμερικανοί βιομήχανοι από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους στον κόσμο) αλλά και άλλα ιδρύματα μεγάλων εταιρειών.

Ορισμένοι αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι Αμερικανοί να επιλέγουν άλλους προορισμούς και όχι τον Παναμά, ενώ δημοσιογράφος της Wall Street Journal επικαλείται τον αρχισυντάκτη της SZ που αναφέρει «περιμένετε και θα δείτε» για τα ονόματα των Αμερικανών.

newsbeast