Κλιμάκιο επιθεωρητών στον Πόρο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τον Πόρο επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας, κλιμάκιο της Π.Ε. Νήσων Αττικής, αποτελούμενο από υπαλλήλους των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, Υγειονομείου και Περιβάλλοντος, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, όπου εδώ και αρκετούς μήνες έχει δημιουργηθεί παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς από μέλη του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου.
Το κλιμάκιο επιθεώρησε τον χώρο και συζήτησε με τον δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, δημοτικούς συμβούλους, τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής, εκπροσώπους συλλόγων γονέων, εκπροσώπους αθλητικών σωματείων, περίοικους και εκπροσώπους του Α.Τ. Πόρου.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες που φυλάσσονται τα ζώα και στη συνέχεια συμμετείχε με τους παραπάνω φορείς σε σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος.

Στη σύσκεψη έγινε αναφορά για το αν τα κρατούμενα ζώα είναι, βάσει νόμου, αδέσποτα ή δεσποζόμενα, συζητήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής, οι ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για τους υπεύθυνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση και τη συντηρούν μέχρι σήμερα, και ακούστηκαν διάφορες προτάσεις που ενδεχομένως δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Όλοι συμφώνησαν ότι η επιβολή προστίμων, αλλά και οι συλλήψεις από την αστυνομία των υπευθύνων για τη λειτουργία του καταφυγίου θα ασκήσουν πίεση για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα συμπέρασμα για την άμεση και θεμιτή (και για τα ζώα) επίλυση του προβλήματος, καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσαν ότι, όσο αυστηρές και αν είναι οι βεβαιώσεις των παραβάσεων και τα πρόστιμα, η νομοθεσία δεν προβλέπει τι γίνονται τα ζώα στις περιπτώσεις που βεβαιώνονται τέτοιες παραβάσεις.

Ο Δήμαρχος απαίτησε από το κλιμάκιο να περιγράψει με ακρίβεια την κατάσταση και να βεβαιώσει με αυστηρότητα κάθε παράβαση που διαπίστωσε, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι, παρά τα επανειλημμένα έγγραφα του ίδιου και της Αστυνομίας εδώ και μήνες, οι υπηρεσίες μέχρι σήμερα δεν είχαν κάνει τους προβλεπόμενους ελέγχους.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους επιθεωρητές η απουσία από την αυτοψία και την σύσκεψη εκπροσώπων του φιλοζωικού σωματείου, οι οποίοι -σύμφωνα με τους ίδιους- είχαν κληθεί σε αυτές από τον Αντιπεριφερειάρχη.
«Θα φέρουμε τα κανάλια» διαμαρτύρονταν οι εκπρόσωποι των γονέων, «Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, δεν θα επιτρέψουμε στα παιδιά μας να έρθουν στο σχολείο την Παρασκευή».
Το θέμα δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.