ΠΟΡΟΣ: Προσπάθεια συνέχισης λειτουργίας του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι Δήμαρχοι Πόρόυ και Τροιζηνίας -μεθάνων, κ. Δημητριάδης και κ. Καραγιάννης ξεκίνησαν προσπάθεια με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου.

Στην προσπάθεια αυτή από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Χατζηπέρο, απέστειλαν έγγραφο προς τον Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Καρασμάνη, προς τους Βουλευτές Α Πειραιά και προς την κ.α Ρένα Δούρου, με το οποίο ενημερώνουν για τις εργασίες του σταθμού στον Πόρο και ζητούν τη συνέχιση λειτουργίας του.

Διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο:

Αίτημα για συνδρομή στην προσπάθεια συνέχισης της λειτουργίας του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου.

Συμμετέχοντας στην προσπάθεια να συνεχιστεί το έργο που επί 10ετίες επιτελείται στο Δενδροκομικό Σταθμό Πόρου θέλουμε πρώτα να σας ενημερώσουμε περιληπτικά γι αυτό.
Στο Σταθμό γίνονται οι εξής εργασίες:

Συγκέντρωση υποκειμένων και ποικιλιών εσπεριδοειδών, έλεγχος αυτών από πλευράς ιώσεων κυρίως και αξιολόγησή τους ως προς τη συμπεριφορά τους στις εδώ συνθήκες.

Πολλαπλασιασμός και διάθεση αυτού του ελεγμένου γνήσιου και υγιούς φυτικού υλικού με τη μορφή δενδρυλλίων, εμβολίων και σπόρων σε καλλιεργητές και φυτωριούχους.

Προετοιμασία για την αντιμετώπιση της ίωσης Τριστέζα. Η ίωση αυτή αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τα Εσπεριδοειδή αφού ήδη έχει προσβάλει γειτονικές χώρες (Ισπανία) σε τεράστιες εκτάσεις προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή τους.
Η ίωση αυτή έχει ήδη εντοπιστεί και στη χώρα μας και η προετοιμασία για την αντιμετώπισή της με τη διάθεση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, ως μη θεραπεύσιμης με φαρμακευτικές επεμβάσεις, αποτελεί έργο υποδομής για την Εσπεριδοειδοκαλλιέργεια. Να σημειώσουμε ότι ο ιός έχει βρεθεί και στο Λεμονοδάσος Πόρου όπου εφαρμόζονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε συνεργασία με την “Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περ. Εν Νήσων” και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο τα οποία δυστυχώς είναι κοπή και καύση των προσβεβλημένων δένδρων.

Συγκέντρωση νέων ποικιλιών, άνοσων, από πλευράς ιώσεων, από την Κορσική της Γαλλίας καθώς και από το ινστιτούτο εσπεριδοειδών της Καλιφόρνιας της Αμερικής, οι οποίες μελετώνται και προτείνονται οι καλύτερες εξ αυτών για τις Ελληνικές καλλιεργητικές συνθήκες.

Συλλογή νέων ποικιλιών Βερικοκιάς που αξιολογούνται, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, για την αντοχή τους σε μια άλλη ίωση, τη ‘’Σάρκα’’.

Εύρεση νέων ποικιλιών και κλώνων όπως η εξεύρεση (1): Μιας ποικιλίας λεμονιάς με το όνομα ‘Αδαμοπούλου’’ (2): Μιας ποικιλίας μανταρινιάς της ‘’Κλημεντίνη Πόρου’’, (3): Μιας ποικιλίας πορτοκαλιάς της ‘’Βαλέντσια Πόρου’’ καθώς και (4) Μιας ποικιλίας βερικοκιάς υπερπρώιμης (ωρίμανσης Μάιο).

Διατήρηση ποικιλιών που είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών.

Εκτός των ανωτέρω ο Σταθμός δημοσίευσε και αρκετές επιστημονικές εργασίες σε έντυπα της ημεδαπής, συγκεκριμένα στα ’’Γεωπονικά’’ της Θεσσαλονίκης και στο περιοδικό ‘’ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ’’.

Απογοητεύεται κανείς που επισκεπτόμενος το ίδρυμα με τις 11 περίπου, ανυπολόγιστης επιστημονικής και πρακτικής σημασίας, μητρικές φυτείες εσπεριδοειδών, τη φυτεία-συλλογή μελέτης βερικοκιάς, τη συλλογή βρώσιμων ελαιών, παρατηρεί την εγκατάλειψη από μέρους της Πολιτείας.

Για την διάσωση του ανυπολόγιστης σημασίας υλικού που έχει συγκεντρωθεί μετά από 10ετίες επιστημονικής εργασίας ζητούμε να συνδράμετε το αίτημα για ‘’άμεση στελέχωση του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου με όλο το απαιτούμενο μόνιμο γεωτεχνικό, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του’’, αίτημα που ήδη έχει διατυπωθεί υπό μορφήν ερώτησης προς τον ΥΠ.Α.Α.Τ από τους προαναφερθέντες στην κοινοποίηση του παρόντος βουλευτές.