Ισχυρές καταιγίδες θα χτυπήσουν Κήθυρα και Πόρο και μετά Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τραγικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τους δύο αγνούμενους της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα καθώς τα σωστικά συνεργεία τους εντόπισαν νεκρού. Τον έναν στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού στη Θεσσαλονίκη και τον άλλον στο χωριό Άσπρο του Κιλκίς.

Στο μεταξύ τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι πολλά σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οικισμοί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις τοπικές αρχές, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα, από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις στον ποταμό.

Οπως αναφέρει o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, το μεγαλύτερο ύψος βροχής μέσα στη νύχτα που πέρασε έπεσε στη Σύρο με 20 τόνους νερό το στρέμμα και ακολούθησε το Παγκράτι με 5 τόνους νερού ανά στρέμμα, η Ύδρα και η Ζαγορά στο Πήλιο με 5 τόνους νερού ανά στρέμμ, η Σάμος με 8 τόνους νερού ανά στρέμμα, η Κως με 9 τόνους νερού ανά στρέμμα και οι Φούρνοι κοντά στη Σάμο με 10 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία όμως θα εξελιχθεί με βροχές και καταιγίδες που θα ενταθούν κυρίως από το απόγευμα και μετά στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. H αρχή θα γίνει απο τα δυτικά και την Κεφαλονιά, τον Πύργο, την Καλαμάτα. Στη συνέχεια θα πλήξει τα Κύθηρα, το Λεωνίδιο, τη Μονεμβασιά, το Άργος, τον Πόρο και τη νύχτα θα περάσει στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αργότερα στην Άνδρο και την Τήνο. Μετά θα πληγούν η Χαλκίδα, ο Αγιος Κωνσταντίνος, το Μαντούδι, η Σκύρος. Σε αυτές τις περιοχές μέσα στη νύχτα περιμένουμε εντονα φαινόμενα με καταιγίδες, ενδεχομένως και χαλαζοπτώσεις ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η γη έχει ποτίσει με αρκετό νερό και είναι δύσκολο να συγκρατήσει το νερό που θα πέσει απόψε.

Χιόνια πέφτουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, έχουμε ήδη προβλήματα με δρόμους που κλείνουν στην Φλώρινα και την Καστοριά.

Ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις περιοχές της ανατολικής Αττικής, της Ευβοιας, των Σποράδων, το Πήλιο καθώς και την ανατολική Πελοπόννησο

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο όμως θα πνέουν βόρειοι με την ίδια ένταση. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 5 εως 12 βαθμούς, στις βουνοκορφές βεβαίως θα είναι χαμηλότερη, ήδη έχουμε -2 βαθμούς στο Καϊμακτσαλάν. Στα κεντρικά θα κυμανθεί από 6 εως 15 βαθμούς, στα νότια ηπειρωτικά από 10 εως 17 με 18 βαθμούς ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα κυμανθεί από 12 εως 18 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές το πρωί οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα δυναμώσουν και προς το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Τα ύψη της βροχής αναμένουμε να είναι σημαντικότερα στις ανατολικές περιοχές του νομού, δηλαδή στον Μαραθώνα, τη Ραφήνα, τη Λούτσα μέχρι και το Λάυριο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ αλλά στον νοτιο Ευβοϊκό θα φτάσουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμορμοκρασία θα κυμανθεί από 7 εως 15 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές που τοπικά θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 11 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά τα σχολεία σήμερα στον Πόρο - Δείτε γιατί